top of page

Nytt badrum med microcement!

Vi flyttade till vårt hus i Skövde för ca 1,5 år sedan nu. Vi har målat om nästan varje rum och nu börjar det verkligen kännas som hemma. Men vi hade ett rum kvar som vi inte trivdes i alls. Badrummet!


Hela huset går nu i färgskalan grått och beige med inslag av olika naturmaterial. Förutom på toaletten där det fortfarande låg ett klinkergolv med marockanskt (-isch) mönster i färgerna rött, grått och svart. Jag blev verkligen stressad och irriterad varje gång jag tillbringade tid där inne.


Så här såg badrummet ut tidigare:

Vi har länge funderat på att lägga någon form av betonggolv (eller betong liknande klinkers) inne på den toaletten. Men för mig kändes det som ett väldigt stort projekt att renovera ett badrum. Det är så mycket man ska tänka på med tätskikt, golvvärme och lutningar hit och dit. Så det har inte blivit att vi fått tummen ur riktigt. Men så hittade vi något som heter VITRUVIUS microcement hos www.designbycement.com. Istället för att riva ut hela golvet så lägger man detta ovanpå. Och det bygger bara 2 mm!


Sagt och gjort beställde vi hem ett provkit (det är gratis), valde den nyansen vi ville ha, räknade ut hur mycket som behövdes och sen var det bara klicka hem och sätta igång. Det tog ungefär 4 dagar för oss glada amatörer att göra klart golvet. Och vi blev sååå himla nöjda med resultatet! När golvet var klart passade vi även på att unna oss en ny duschvägg då den gamla inte riktigt passade in i stilen.


Så här blev det efteråt:Med duschvägg infälld.
Med duschvägg utfälld.Levande "betong" känsla på golvet.


Visste blev det fint? Nu känns det lugnt och skönt och äntligen passar badrummet resten av huset. Det känns extra kul att vi faktiskt kunde göra detta själv utan att ta hjälp av "riktiga" hantverkare. Så nu kände jag att jag bara måste tipsa om detta om ni är fler där ute som går i samma tankar.


Företaget heter alltså DESIGN BY CEMENT och produkten vi använde oss av heter VITRUVIUS microcement. Denna produkt går även att lägga på väggar, bänkskivor m.m och finns även i två andra gråa nyanser. Är ni nyfikna och vill veta mer så rekommenderar jag att gå in och kika på deras hemsida: designbycement.com


Just nu får ni även 10 % rabatt på hela deras sortiment ändå fram till 1:a augusti, 2021 om ni använder rabattkoden: SW10.


Här kommer lite bilder och steg för steg från vår renovering:Så här såg golvet ut innan.Vi började med att ta bort toaletten. Spacklade alla fogar med våtrumsspackel och avslutade med att slipa lite lätt för att få bort rutmönstret och få grunden slät och fin. (Uppdaterad info: Vi gjorde detta när microcement var väldigt nytt på marknaden. Idag rekommenderas kakelfix till att jämna ut fogar. Kolla med er leverantör vad som passar bäst för just er produkt och underlag. Men det har hållit sig superfint ändå! :)Bye bye klinkers!Sedan la vi på en primer över hela golvet. Ytan känns nu nästan som sandpapper. Lät torka ordentligt.Sedan var det dags att lägga på microcement-blandningen. Vi använde oss av bredspackelspade samt mindre spackelspadar för små vinklar kring brunnen och hörn. Vi blandade och la ut 1 kg åt gången då cementblandningen torkar ganska fort och blir svår att arbeta med när den väl börjar stelna. Det är bra att vara två som hjälps åt. David min sambo, blandade och jag lade ut. Så höll vi på så i omgångar tills det var klart.Jag fick en fin tröja också! Under skåpen testade jag att lägga ut längs kanterna först och få det jämt. Vet inte om en "riktig" hantverkare gör så men det kändes lättare och blev bra!Här är hela golvet täckt och ska torka ordentligt. Eftersom golvet redan hade rätt tätskikt och vinklar sen innan behövde vi inte tänka på det när materialet endast bygger 2 mm (rutmönstret som syns här försvinner när microcementen härdat ordentligt).När det har torkat ordentligt poleras ytan upp med slipmaskin. Sedan lägger man flera lager med sealer som gör att golvet andas men blir vattenavvisande. Sen på med lite silikon längs kanterna. Et voila! Färdigt!


Det vi märkte var att på de ställena som jag "duttat" och inte gjort stora och mjuka rörelser med den breda spackelspaden (som man ska) blev det "livligare och tätare" mönster i betongen. Detta syns inte för ens ytan poleras upp med slipmaskin. Så för de som är duktiga och vana med att bredspackla kan man få till riktigt "lena och jämna" ytor om man vill ha det. Vi fick lite mer liv och rörelse i vårt golv. Men jag tycker det blev fint det också! Oavsett så kan du själv påverka hur "livligt" mönster du vill ha beroende på om du gör stora eller små rörelser med spackelspaden när microcementen läggs ut.


Så här såg det alltså ut innan:Och så här blev det efteråt:Jag är så himla nöjd över den här badrumsrenoveringen! Och det var inte speciellt svårt heller! Går ni i samma tankar och tycker detta låter som ett spännande alternativ rekommenderar jag verkligen att gå in på designbycement.com och kika!


En annan sida som jag rekommenderar är även microcement.se. Där finns mycket information som kan vara bra att ha med sig innan man sätter igång. Funderar ni på att anlita hantverkare kan man även att ta in offerter på microcement i badrum för att kunna jämföra och hitta det bästa alternativet för just dig.


0 comments

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page